Zajedničko razlučivanje ili proces zajedničkog izbora

Može se održati samo jedan susret za jednu odluku ili nekoliko susreta za mnoge odluke za veći projekt.

U radionici može sudjelovati 3, 7 ili 70 ljudi, ali velike se grupe moraju podijeliti na manje, najviše po 7.

Mala grupa radi u koordinaciji s većom grupom često provjeravajući upute. Ovi će koraci pomoći u procesu odlučivanja takvih grupa.

Korak 1: Uloge

Za radionicu grupa treba animatora, zapisničara i djelotvorne članove grupe.

Korak 2: Proces izbora i odlučivanja

Najbolje je postići konsensus (da se svi slože oko odluke), ali ako se to ne može postići, drugo je rješenje glasovanje i odluka većine.

Korak 3: Problemi, ciljevi i parametri

Problem treba definirati da se pronađe korijen uzroka. Moraju se ustanoviti parametri poput rokova, budžeta, politike poslovanja, koji mogu utjecati na odluku.

Korak 4: Rađanje ideja

Ideje se mogu potaknuti pomoću tehnika brainstorminga, mentalne mape i razgovora. Zabilježite sve ideje bez vrednovanja. Slušajte aktivno. Imajte otvoren um. Parafrazirajte kada je to potrebno. Izbjegavajte podcjenjivanje. Potaknite na puno sudjelovanje.

Korak 5: Vrednovanje ideja

Ustanovite zajedničke kriterije prije prosudbe ideja. Obznanjujte neslaganje. Izrazite zabrinutosti. Identificirajte prepreke. Nađite rješenja i alternative.

Korak 6: Odlučivanje

Sažmite konačne izbore. Usmjerite se na djelotvornost. Pobrinite se da svi prihvate odluku.

Korak 7: Planiranje akcije i primjene

Usvojite te odluke i planove. Prihvatite sve odgovornosti i posljedice koje iz njih proizlaze, a izbjegavajte akcije koje ih potkopavaju.

Korak 8: Uživanje i preispitivanje

Uživajte u uspješnom procesu izbora i planiranju. Upamtite, odluke se mogu revidirati u svjetlu novih okolnosti.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.